måndag 16 november 2009

Böcker

Mina föräldrar berättade att jag var 4,5 år när jag började läsa. Jag satt bredvid när de läste någon tidning och frågade vad bokstäverna "hette". Det första ordet jag satte ihop och läste själv var "piano".


Från "Kitty", "Mary, Lou" och "Femböckerna" har min läsresa gått vidare till de klassiska författarna, över till "kiosklitteratur" och "tantsnusk" för att nu ha landat i deckargenren. Det finns inget bättre än att sitta och följa med i alla intriger och sedan på sista sidan bli överraskad av vem mördaren är!

Mitt drömyrke i nästan alla tider har varit bibliotekarie! När jag var liten och kom in på bibblan, kände den speciella doften av böcker, ja det var en upplevelse!
När jag var 14 år fick jag mitt första jobb just på biblioteket. Två timmar varje måndag och fredag fick jag rengöra tillbakalämnade LP-skivor, och ställa in de böcker som återlämnats. Det jobbet hade jag i fyra år och jag tyckte jag hade väldigt bra betalt! 7,50 i timmen och min första lön var 75:-!

För nästan 20 år sedan läste jag in vissa ämnen på Kom Vux och året efter läste jag litteraturvetenskap 40 p på Umeå Universitet. Jag visste att biblioteksutbildningen skulle komma till Umeå (fanns tidigare bara i Borås), så det var dit jag siktade. Men, jag blev avrådd av SYO-konsulenten att läsa vidare. Han menade dels att jag hade familj (vi hade bara tre barn då), och dels av att bibliotek hamnar under kultur och fritid, vilket är där kommunerna bantar först.
Så där dog drömmen om min karriär som bibliotekarie.


Som tur är har jag fortfarande mina böcker som jag får läsa. Att få sätta sig i läshörnan och öppna en ny och oläst bok, det är oslagbart!
Ajöss

3 kommentarer :

Anonym sa...

Ohhhh håller verkligen med dig, böcker är nåt alldeles speciellt och som du säger, det finns en speciell "bok-lukt".
Jag förläste mig på deckare förra vintern så jag är fortfarande ute och trampar i roman-träsket, men det är inte heller helt fel!!
Kramizzzzz
Gun

♥ Carina ♥ sa...

Biblioteket är väl helt fantastiskt!
För att inte tala om "vår" Gunilla & Siv dom är ju bara bäst!!
Pst! Jag ska skvallra en sak *viskar* jag vet vem som lånat böcker där i kväll, jag mötte nämligen henne. *viskar ännu tystare* Det var vår kära Gun. Så nu ligger hon säkert i soffan och myser med en bok :)
Kramar

Camilla sa...

Håller med dig...inget är bättre än en bra bok.
Jo,ett nytt badrum toppar ju allt...men sedan...en bra bok :)
Ha det bra och kram på dig!