lördag 20 oktober 2012

Chokladbollskaka

 Sanna är en riktig hejare på det här med att baka, mindre bra för
mig som inte kan låta bli att smaka på allt hon gör;)
Igår kom J hem med ett recept på en kaka som var himmelskt god,
så jag tänkte dela med mig av receptet. 
Eftersom de flesta av oss har gjort chokladbollar med våra barn så
känns det mesta igen, men det kan ju vara bra att veta vilka mått
som gäller:)


2.5 dl strösocker
8 dl havregryn
0.75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
225 gram rumsvarmt smör eller margarin
3-4 msk starkt kaffe

100 gram mörk blockchoklad
0.5 dl kokos (eller strössel)

Blanda de torra ingredienserna till kakan och tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar.
Knåda ihop till en tjock smet och tillsätt sedan kaffet.
Smaka av om du vill ha mer kakao och/eller kaffe.
Tryck ut smeten i botten av en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter.
Jämna till så gott det går och låt stå kallt medan du gör glasyren.

Bryt blockchokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.
Ta loss formens kant och bred chokladen över kakan.
Strö över kokosflingor/strössel.
Låt kakan stå i kylskåpet att stelna och servera den sedan kall.

Hoppas ni får en härlig lördag!
P&K

7 kommentarer :

♥ Carina ♥ sa...

Men usch vad gott det lät :-)
Kram och go lördag!

Camilla sa...

Oj...det verkar vara ett bakarvirus som går i Husum ;)
Smarrigt!
Kram!

Osloskånskan sa...

Åh....nam! Sparat, tack!

Titti sa...

Den där kakan verkar vara väldigt smarrig. Ha en fin helg//Titti

Camilla sa...

Här kommer receptet på subway kakorna.
300 gram smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farinsocker
2 st ägg
3 tsk vanilinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao(till mörka kakor)
200 gram grovt hackad mörk eller vit choklad.Eller non stop.
Tjejerna gjorde mörka kakor med vit choklad i. Och ljusa kakor med non stop i.

Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.

Rör ihop smält smör, farinsocker och socker i en annan skål. Häll i vaniljsocker, ägg och äggula och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.
Tillsätt mjölblandningen och rör ihop, rör inte för länge.

Blanda i den hackade chokladen eller non stop.

Rulla till ganska stora bollar.Typ tumme och långfinger stora.(Om du sätter ihop tummen och långfingret)Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Det bör få plats sex bollar/kakor per plåt, sprid ut dem ordentligt.

Grädda sedan kakorna i ca 15 minuter, tills kanterna fått lite färg. Låt de färdiga kakorna svalna några minuter och förflytta dem sedan till ugnsgaller.

Lycka till!
Kram!

Vardag och flärd sa...

Jag dreglar! Tack för receptet!
Kram Eva

blockethuset sa...

Mm..vad gott! Ja tur vi har våra tonåringar som bakar..
Kram
Carina