onsdag 19 januari 2011

Man KAN lära gamla hundar sitta!


Första gången jag hörde talas om LCHF, var när jag gick min konsulentutbildning hos ViktVäktarna -03. Trodde inte det var sant det som sas, för det vet väl varje människa att äta fet mat och feta produkter inte är bra för kroppen.
Åren gick och jag som ansvarar för matlagningen här hemma, köpte alltid lightprodukter när jag handlade. 
Visst... jag läste larmrapporter om hur skadliga de kunde vara, men å andra sidan: nuförtiden verkar det som det mesta är cancerframkallande.


Min äldsta dotter och hennes man började för några år sedan med LCHF, de mådde bra och gick dessutom ner i vikt. Rebeccas svärmor körde den metoden, hennes kompisar och jag läste om den i tidningarna...
Förutom att man ska äta feta produkter (ägg och bacon till frukost, nä men huvva!), så tyckte jag att det där med att inte få äta bröd, pasta och ris var helt förkastligt. 
Hur skulle jag kunna klara mig utan mina goda mackor till frukost? 
Jag som älskar pasta, inte skulle jag kunna ge upp det!
Vad i hela friden ska man ersätta med?


Men på något sätt började tanken gro där bak i huvudet, men jag behövde tänka och läsa in mig på vad metoden innebär. Jag som var van att räkna och beräkna allt jag stoppade i munnen, helt plötsligt fanns inga direkta riktlinjer. Man skulle äta till man blev mätt helt enkelt.
Ägg, de feta varianterna av grädde, creme fraiche, mjölk och fil, det var helt tvärtemot mitt tänk!Det var två saker som fick mig att hoppa på "tåget": dels att jag inte klarade mig på det jag "fick" äta per dag, dels läste jag Marie-Louises blogg om hur hon hade börjat.
Tänkte att jag skulle ge det en chans, är nu inne på dag tio och lever än;)
Jag äter god mat, saknar inte pasta eller bröd...än ska kanske tilläggas! 
Trodde att det skulle ta lite tid för kroppen att vänja sig, men jag har gått ner 8 hg på de här dagarna!
Jag har inget att förlora, så jag kör på så länge det känns bra!!

Vill tillägga en sak: jag är medveten om att sex-sju kilo inte är något stort problem, men för mig är det det.
Jag vill inte gå ner i vikt för att jag strävar efter "att vara smal och snygg", utan för att må bättre psykiskt. Det hjälper inte att folk säger att det inte märks, för jag märker det. Jag tycker inte om mig själv när midjan svullat ut fem-sex cm, när jag inte kan ha kläderna som hänger i garderoben och när magen är i vägen när jag böjer mig;)
Det här gör jag för min egen skull och för att jag ska må bra!!!

Ha det bra alla
Kram♥


15 kommentarer :

jessica sa...

Ja<g förstår dig till 100%, jag kanske inte heller är tjock så... men själv vill känna mig bra i mig själv! Jag tycker man ska göra det som känns bäst till sig själv. =D Jag älskar också pasta... mmmm och tycker att man kanske kan dra ner på det, men att aldrig mer äta det... så långt tänker jag inte gå =D för det vill jag inte.
Men att äta av det mindre och kanske fiber pasta.. det kan jag tycka är helt ok. =D Bröd har jag gått ner mycket på... sen har jag börjat laga "torpedlimpa" som är bara nyttigt och inte alls svårt =) super gott om man saknar nån smörgås nån gång =). Hoppas du får en super dag idag. jess

Malin sa...

Jaså, är det DEN metoden du provar? Ja, den har man läst om i många bloggar och vi skriver även om den på vår diet-sida. Tror det är smart att tänka att jag kör på så länge det känns bra, för annars kan det nog blir jobbigt om man vill sluta. Det funkar så länge det funkar. Jag har prövat Atkins, det är ungefär samma princip, fett, fett, fett, det var en konstig känsla!
Bra att du gör det för DIN skull, fast jag trodde inte annat ;-)
Kramar

ansepanse sa...

hoppas att du känner att du kan försaka både bröd och pasta och sådant i fortsättningen också, jag var själv vegetarian i MÅNGA år men gått tillbaka till att äta fisk och lite kött nu
kramar

gunsan sa...

Förstår din känsla o tycker det är ok när man gör det för sin egen skull o inte för vad omgivningen tycker, huvudsaken är bara att du mår bra av det du gör;))
Själv får jag gall-fross-brytningar när jag hör vad du stoppar i dig;))

Kramizzzzzz på dig;)

Bara Jag sa...

Den anledning du beskriver för att gå ner i vikt är den bästa - för att må bra - oavsett fysiskt eller psykiskt!

Camilla sa...

Jag vet hur du känner dig. Jag vill också gå ner lite i vikt.
Fem kilo i alla fall. Men hur ska jag göra det om jag vägra träna,gå eller röra på mig överhuvudtaget. Och allt gott och onyttigt som jag bara måste stoppa i mig.
Nä...jag får nog bara acceptera att det är så här jag ska se ut.
Kram på dig,duktiga du!

Sus sa...

Jag säger bara hmmmm...har testat och inget för mig, i längden. Men var lycklig till1000 om det funkar, bättre kan det ju knappast bli :)
Lycka till!
Kraaaaaaaaaam

MARIA I KOS sa...

Vad duktig du är .Det är nog svårt att ändra pointstänkandet, men som sagt(skrivet) man kan lära gamla hundar sitta. Vilket vackert fat du har. Kram.

Mona sa...

Kan inte fatta vad Camilla skriver till dig som är så smal.....?
I allafall så känner man ju bäst själv hur man vill ha sin kropp. Jag märker direkt när det sväller ut och då vill jag göra något åt det.
Kramen o lycka till

Helene sa...

Men va duktig du är...
Kan du ge lite tips på VAD du äter under en dag ??
Jag är oxå intresserad men har inte kommit till skott än = ))
Men jag vill men är så dåligt insatt i det.
Ha en fortsatt fin kväll.
Kram Helene.

Anonym sa...

LCHF=Hälsovinster
Migränen=borta
Andningsuppehåll i sömnen=borta

Mia systeryster sa...

Man ska må bra själv.Tycker du att du ska gå ner så ska du försöka göra det. Jag är själv ganska smal, men har gått upp ett par kilo, som jag inte trivs med! Har hört mycket om den där metoden, men den är inget för mig;)
Kram

maria sa...

vilken bra inställning du har till din egen viktminskning...bra !
använd metoden så länge det känns bra :)

må så gott !
kramen

Marie-Louise sa...

Vad roligt att läsa att jag har kunnat hjälpa till med inspirationen :) tack.
Och grattis till viktminskningen :)
jag köpte Low Carb bröd igår på Konsum, en skiva ger 2,7 gr kolhydrater och ja det var väldigt gott med en smörgås imorse till frukost, men det är absolut inget jag måste ha till frukost längre. Godaste frukosten är nog ändå smootien tycker jag :D

Elin sa...

Bra Marie! Det du säger att det är för att DU ska må bra det är den rätta inställningen tycker jag. Jag borde göra nått åt min vikt med men jag vet inte om jag fixar det med egna medel. Nä bäst att sova! Kram till dig!